Hoe gaat het in Charneca?

Strand Charneca de Caparica.pngGoed! De eerste maand in Portugal zit er al weer op. Wat gaat de tijd snel en wat vliegen de dagen voorbij. Het weer is heerlijk. 15 graden, strak blauwe lucht en nagenoeg geen wind. Alles klopt… en op het vele Portugees na dat je hoort op straat, voelt het al helemaal als thuis. Wat ik ook heerlijk vind, is het tijdverschil. Mijn biologische klok vind het heerlijk. Ik ben ineens van een avond mens omgeturnd naar een ochtend mens. Dat ene uurtje vroeger zorgt ervoor dat ik op tijd in bed lig en er bijna voor dag en dauw uit ben. Okay, net als in Spanje is het nog even wennen aan de andere smaken van het eten. Het eten ziet er hetzelfde uit als in Nederland, maar de smaken zijn anders. Een leuke bijkomstigheid hiervan is, is dat er 3 kilo minder Bram is en 6 kilo minder mij.

Ik ben gestart met het verven van de deuren, maar kan niet wennen aan de eco-verf op waterbasis. Als 1e ruik je niet dat je druk bent geweest en als 2e, na 4x lakken is het nog steeds niet gedekt. En nadat we in Didam alle bruine deuren, kozijnen en de serre wit hebben geverfd, durf ik mezelf toch wel een goede verfspecialist in spé te noemen. De volgende missie wordt om alle bouwmarkten en verfspecialisten in de buurt af te struinen om toch die milieu onvriendelijke verf op terpentinebasis te vinden.

Helaas is mijn 3-maand oude Actifry op kerstavond overleden en ik ben druk bezig om hem gemaakt te krijgen. Tot die tijd geen knapperige frietjes of krokante kippootjes of verse opgepiepte broodjes. Als 1e heb ik contact gezocht met de Mediamarkt, daar waar ik hem gekocht heb. Ik had geluk, want Philips biedt Europese garantie aan, dus ik kon naar de Mediamarkt. Een nieuwe zoektocht op internet leerde mij al snel dat alle filialen van Mediamarkt franchise ondernemingen zijn en dat ze alleen verplicht zijn om garantie in het aankoopland te bieden. Met de ervaring van Jumbo-box en gasfornuis nog op mijn netvlies heb ik die stap maar overgeslagen. Dan maar meteen contact zoeken met Philips om te zien of ik hem hier ter reparatie aan kan bieden. Ondertussen was de behoefte aan friet toch wel aanwezig en zijn we hier opzoek gegaan naar een andere actifry. Helaas is ons model hier niet verkrijgbaar en wat nog vervelender is. De prijzen starten hier bij de € 229,00 euro, dat is bijna € 100,00 meer dan in Nederland. Ondertussen heb ik een reactie van Philips met een telefoonnummer waar de Actifry aangemeld kan worden voor reparatie… Super mooi, natuurlijk,.. het enige nadeel is, dat de Actifry van Tefal is. Ik weet nu niet of ik, Mediamarkt en Philips in de bonen zijn, of dat Tefal en Philips één en dezelfde zijn. Ondertussen wacht ik nog even op een reactie van Tefal en Philips. Wordt vervolgd!

 

viaverdeBram en ik hebben nu allebei een scooter en het mandje van Probz is nu ook binnen. Ik had bij het mandje gekozen voor een 24-uurs levering. De levering was binnen 24 uur aan huis bezorgd, het versturen duurde een week. Maar hij is binnen. Vandaag heeft Bram onze 3e Via-verde geregeld, zodat we de tol automatisch betalen. Handig want ook in sommige parkeergarages kun je zo je parkeergeld automatisch betalen. Een mogelijk handige tip: denk je vaker een huurauto nodig te hebben, koop dan een kastje. Het huren van het kastje kost bij de verhuurbedrijven vaak net zoveel als het aanschaffen van een tolkastje, nl € 17,50 en 24,50 als je er een op je naam neemt. We kunnen dus gaan toeren en cruisen.. en oo wat heb ik daar zin in. Van het meisje dat ons hielp met de aankoop van de motorscooters hebben we een lijst gekregen met mooie plaatsen in Portugal. Inspiratie genoeg dus. We moeten dus naar:

– Cais do Sodré in Lissabon   hotspots Lissabon

– Bairro Alto in Lissabon

– Chiado in Lissabon

– Praça do Comércio in Lissabon

– Castelo de S.Jorge in Lissabon

– Elevador de Santa Justa In Lissabon

– Azeitão

– Arrábida/Portinho da Arrábida

– Tróia

– Sesimbra

– Sintra

– Cascais

– Cabo da Roca

– Cabo Espichel

– Algarve

– Porto

– Gerês

Bezoek je Portugal, doe er je voordeel mee.

 

Afgelopen zaterdag zijn we naar een soort netwerkbijeenkomst (Nederlandse borrel) geweest in een café in Cascais. Het was leuk om weer nieuwe gezichten te zien, Nederlands te praten en Hollandse hapjes te proeven. Al met al, waren er toch een man of 50 aanwezig. Het was dus volle bak. Ik vind het altijd leuk om te horen hoe Nederlanders hier terecht zijn gekomen.

De oude geiser is vervangen en dat zorgde weer voor een Bridget Jones actie van mijn kant. Toen de oude geiser zijn check-up kreeg omdat hij het niet meer deed, bleek dat de gasfles leeg was. Dit keer was de nieuwe geïnstalleerd en toen de monteur de kraan opende, was er warm water. Hij loopt de deur uit en ik probeer het en ja hoor… geen waterdruk en alleen koud water. Toen de winkel weer open was, ben ik ernaar toe gestiefeld en tikte de monteur aan. No hot water, zei ik. Hij keek verward en zei, huh.. dus hij liep mee. Nadat hij het gecontroleerd had, schroefde hij het zeefje van de kraan. Klopte hem leeg en voilla warm water. Ik moet nog een boel dingen leren, die waarschijnlijk in mijn kindertijd heel normaal waren en die ik nu niet weet omdat het gemak van de Nederlandse faciliteiten nog in mijn bloed zitten. Ook dit zal me geen 2e keer meer gebeuren.

carpe diemVoor de rest is er niets spectaculairs gebeurd… we genieten en carpe diemen… en dat bevalt goed.

Advertenties

Een Reactie op “Hoe gaat het in Charneca?

 1. Dag Anja,
  Omdat ik zocht op Casa Amamos (in juli 2011 waren wij te gast bij Cock & Albertina) kwam ik op jouw bijzonder levendige blog terecht. Complimenten!!
  Wellicht heb je veel Portugees aan je hoofd, maar ik zou je toch een paar kleine dingen willen vragen.
  Mijn “verloofde” (verloving was in juli 2011 in Vinaroz, omdat we elkaar daar voor het eerst in 1971 hebben ontmoet) en ik willen na onze hereniging nu ook trouwen. We doen dit wsch in NL maar willen graag een kerkelijke inzegening in de Iglesia Arciprestal (centrum Vinaroz). We nemen beiden een broer en zus met echtgenoten mee, dus in totaal met zes personen.
  Vragen zijn:
  – wie is de huidige B&B beheerder van Casa Amamos?
  – wat is de beste/voordeligste manier om er te komen (7-10 juli 2016) vliegen naar Reus (maatschappij?) en dan een huurauto of beter naar Valencia en dan met bus/trein?
  – ken je misschien de pastoor van de eerder genoemde parochiekerk? Of iemand die ik hiervoor zou kunnen benaderen?
  Hopelijk ben je bereid om te reageren.
  Ik ben je bij voorbaat al heel dankbaar.

  Hartelijke groet,
  Ella Wetser, Alkmaar
  ewetser@gmail.com
  +31.624602664

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s